Dakgoten ofwel HWA-systemen met alle toebehoren

Met een dakgoot kan regenwater gecontroleerd wegvloeien van het dak naar een regenpijp. Door de hellingsgraad van de dakgoot vloeit het regenwater naar de regenpijp en wordt zo afgevoerd naar het riool of een regenton. Zonder een dakgoot zou het water direct van het dak aflopen en zouden er  plassen of lekkages ontstaan. Als de dakgoot niet goed werkt, kan de gevel van uw huis worden aangetast.

Lees meer >

Blank zinken dakgoten
Onze blank zinken dakgoten en zinken toebehoren behoeven nauwelijks nog toelichting, zink heeft zich immers al meer dan 120 jaar bewezen in de bouw als duurzaam en betrouwbaar. 25 jaar garantie is de standaard bij elZinc maar zink gaat wel tot 70 jaar mee zonder problemen. Klik hieronder op het plaatje om meer te lezen over onze blanke zinken dakgoten.

Zwart zink - Uniek in Nederland!
Onze zwart zinken dakgoten en zinken hulpstukken zijn uniek. In tegenstelling tot andere leveranciers, werken wij met een assortiment dat volledig zwart is zonder blanke soldeernaden. Het kwaliteitsproduct elZinc GRAPHITE staat garant voor een prachtige uitstraling en een zeer lange levensduur met 25 jaar garantie. Klik hieronder op het plaatje om meer te lezen over onze zwart zinken dakgoten.

Aluminium
Onze aluminium dakgoten zijn te monteren zonder solderen. Alle aluminium dakgoten hebben 40 jaar garantie. De hoogwaardige P10 coating van de PREFA producten is vervormbaar en houdt het beste stand tegen temperatuurschommelingen en weersinvloeden. Zwart 01 RAL9005 staat voor een intense zwarte kleur. Klik hieronder op het plaatje om meer te lezen over onze aluminium dakgoten.

Verzinkt Staal
Onze verzinkt stalen dakgoten en toebehoren kunnen door het unieke kliksysteem van Metigla worden gemonteerd zonder te solderen met 15 jaar garantie. De diep zwarte kleur staat garant voor een chique uitstraling. Klik hieronder op het plaatje om meer te lezen over onze verzinkt stalen dakgoten.

Koper
Hoewel de initiële kosten van koperen dakgoten hoger kunnen zijn dan die van andere materialen, bieden ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen. Gezien hun levensduur en minimale onderhoudsvereisten, betekent investeren in koperen dakgoten dat je minder uitgeeft aan vervanging en reparatie in de komende jaren. Klik hieronder op het plaatje om meer te lezen over onze koperen dakgoten.

Dak en Lood levert complete HemelWaterAfvoer (HWA) systemen in 4 verschillende materialen allemaal met garantie en een zeer lange levensduur. Alle systemen zijn met de bijbehorende toebehoren en een duidelijke montage instructies.

Maak gebruik van onze keuzehulp daarin staan de producten die u nodig heeft.

Al deze systemen zijn voor nieuwbouw, renovatie en reparatie toe te passen.

Heeft u vragen dan staan wij u graag te woord. 

Zink in het verleden

In India waren sommige zinkmijnen al in 1300 voor Christus actief. De Indiërs gebruikten zinkverbindingen vooral voor medische toepassingen. Het zou echter nog duizenden jaren duren voordat zink als metaal in pure vorm beschikbaar kwam.

In 1746 werd zink voor het eerst gewonnen door zinkerts met houtskool te verhitten. Messing – een legering van koper en zink – werd echter al lang daarvoor gemaakt. De reden dat het zo lang geduurd heeft om puur zink te maken, is het lage kookpunt van zink. Bij het verhitten van zinkerts ontsnapte steeds een bepaalde hoeveelheid zink als gas. Als men echter kopererts en zinkerts tegelijkertijd verhitte, loste de zinkdamp op in het vloeibare koper. Messing maken was dus veel eenvoudiger en goedkoper.

In de Tweede Wereldoorlog werd zink gebruikt als muntmetaal. In Nederland werden deze nieuw ingevoerde munten ‘zinkstukken’ genoemd. De centen van de Verenigde Staten hebben zink als hoofdbestanddeel.

Waar komt zink vandaan?

Zink komt als element overvloedig voor in de aardkorst. Het zit voornamelijk in ertsen, zoals sfaleriet, smithsoniet en calamien. Het meest gebruikte erts – sfaleriet – bevat meestal tien procent ijzer en veertig tot vijftig procent zink. Overal ter wereld zijn er zinkmijnen. De belangrijkste producenten zijn Australië, Canada, China, Peru en de Verenigde Staten. In Europa zijn de grootste mijnen te vinden in Ierland en Zweden.
Werd zinkerts vroeger met houtskool of door verbranding van wol verhit, tegenwoordig is het productieproces anders. Het zinksulfide uit sfaleriet wordt eerst omgezet in zinkoxide. Door toevoeging van zwavelzuur ontstaat zinksulfaat. Door elektrolyse wordt uiteindelijk zink gewonnen.